Tuesday, April 12, 2011

bb cream, anyone?


lately, aku makin rasa simptom penuaan tu datang menjengah.. bersolek pun nak yang lite lite aje, sebab yang penting, kulit kena jaga.. bila kulit sihat, mekap nipis pun dah takpe.. aku pun dah malas nak beriya mekap bila setakat nak keluar beli barang dapur.. kalau ada function or event, itu lain cerita.. hehe

so bila mengenangkan aku yang selama ni malas pakai foundation, setakat sapu moisturiser dan tempek bedak compact ke muka.. aku rasa kulit dah selamat lah.. oh tidak sama sekali.. sebenarnya kulit aku ni boleh tahan sunburn nya.. nampak cerah kes bedak je..

so dalam 2 3 hari ni, aku macam teringin pulak nak buat BB Cream ni jadi koleksi mekap aku.. foundation memang aku dah tolak tepi, sebab kulit aku cepat berpeluh dan oily bila sapu foundation.. tapi BB Cream ni, macam boleh pakai je, sebab dia lightweight..

btw, BB Cream tu apa? 
klik sini, complete dia cerita.. hehe

pendek kata bb cream ni all in one la.. moisturiser, sunscreen, foundation, ehh banyak lagi lah,, semua dalam satu.. maknanya pakai bb cream ni, sambil sambil boleh buat alas bedak, boleh kasik kulit makin cantik jugak.. gittew.. kalau foundation setakat nak tutup uneven skintone dengan sunscreen je kan kann?

so sekarang, aku macam tengah dalam fasa research nak cari bb cream yang sesuai, dan murah within my reach laa.. aku kan, nak cantik tapi kedek, so beli yang murah aje..

setakat ni, option aku ada 2 je.. yang lain lain banyak lagi dalam market, tapi sebab harga, terus aku buang dari list.. so either one of these je..

 maybelline bb cream

silkygirl bb cream


belum boleh decide sebab nak research lagi, tengok review bloggers semua dulu.. lepas tu kena try test lagi kat watsons.. tengok yang mana better.. silap silap aku beli brand lain.. huhu.. mane nak tau kan.. orang perempuan ni cepat berubah pikiran..

ni pun aku menggeletis sebab tengokkan before n after usage picture nih..

teruja kan? ke aku je yang teruja sorang? kehh

eh ke ade sesapa yang penah guna these bb cream, buleh share sini.. aku nak tau effect dia kat korang.. aku tau the best brand for bb cream ni mcm missha, skin79, hanskin.. tapi mahal la kan.. kalau buleh nak cari yang affordable dalam masa yang sama, masih berfungsi dengan baik.. hehe

*oh fyi, krim kecantikan syahirah yang aku pakai tu, cantik memang cantik, selesa, ringan, tak berminyak.. semua lah.. tapi esok lusa, mesti ada jerawat halus keluar kat muka aku.. so i guess, tak sesuai dengan kulit aku kot.. dengan orang lain maybe sesuai.. sebab tu aku nak cari bb cream pulak nihhh hehehe..

21 comments:

~ As ~ said...

since aku ni peminat tegar bodyshop, ingat nak try new bbcream dorang, tp habis stok, cepat je habis..ari tu tgk maybeline dlm rm20 je kan? murah...nak jg try ni..

mNa said...

sy pakai bb cream yg silky girl tu..ske sgt..sbb muka sy ni parut jerawat merata2..bila pakai ni muka gebu je rasa..kekeke..nk tunjuk gmbr sebelum ngan selepas takut org tekezut plak

emaduel said...

try la simplysiti punye simply 5cream tu.could protect,smoothens,brightens,firms,covers.Memang best.Takpayah pakai bedak dah.
Ari tu nak buat review tak sempat2 lagi nak buat :)

efa fairuz said...

[as] yeke? aku jarang nak beli bodyshop nih sbb bodyshop takde dekat area2 sini, kene pegi alorstar.. jauh la kalau nak beli benda tu desperately.. thats why aku prefer brg yg boleh dibeli di watsons.. senang n murah tu confirm.. tula rase mcm nak try maybelline.. tp silkygirl mcm bes jugak.. nnt aku bace review lg..

[mas] yeke? ish ni yg excited ni dgr.. awk buat la review, takpela buh je gambar before n after.. buat laa.. nk tgk.. hehehehe

[emaduel] laa kenapa tak buat review lagi.. buat laa.. hehehe.. sy tau simply5 tu bagus, sbb formulation die drpd korea, so mmg elok la.. tp hehehe sy kedek duit sikit.. silap tak beli time simplysiti buat sale hari tu kann.. nnt buat review tau! komfem ramai masuk blog awak nk tgk review hehehe

Three Musketeers said...

Kiter pernah try BB Cream yang directly from Korea which is Missha nyer brand. Memang gebus and mulus la kulit muker after pakai. BB Cream nie asalnyer dari Korea sebenarnyer...:)

Tapi, as far as I know la kan, BB Cream nie sesuai pakai waktu siang jer sebab kandungan SPF dier yang tinggi, so kalau pakai waktu malam, untuk any event, nanti muker nampak berkilat sangat...:( Kurang sesuai...:)

Tapi kalau pakai waktu siang, kulit muker memang nampak flawless and glowing...:)

Hana Faza-same person said...

efa, hana pernah guna yg ellianto.. not bad. hana pilih yg oil control sekali. memang rasa light aje..takde rasa tepu ke hape kat muka. nak lagi cantek, masa pakai tu, dab dab smbil urut muka. bagi dia meresap sekata kat muka..pergh! suami kata comel, mcm baby doll :P LOL

n a d e a said...

sy pakai BB maybelline tu.. Ok gak...
Simply siti pon pakai gak... tp mybelline lg best... tp now dah beralih arah ke etude house pnye BB cream. memang the best among those 3 ;)

efa fairuz said...

[izyan] psl missha tu pun mmg kalau tgk review, the best la amongst bb cream yg ade.. sebab dia mmg the original bb cream kan..

oo kalau bb cream pakai malam tak sesuai ye? ooo baru igt nak melaram kat masquerade dinner nnt nak pakai bb cream.. takpelah kite try n error dulu.. hehehe

[hana] tula elianto pun yg sy tgk ramai jugak review ckp best.. hehe.. meresap dalam kulit? oo urut mcm yg hana ajar haritu ek? ok2 nnt buleh try..wahh kena pegi elianto ni carik tester hehehe

[nadea] kenapa eh maybelline punye lagi best? eh? etude house lagi best eh? ooo betulla tu etude house kan korean products kann.. hehehe.. ade jugak baca review td psl etude house..

wahh waahhhh sudah rambang mata nihh..

Ilyani Ahmad said...

lorr...baru je nk blog pasal bb cream! macam pepaham je ek..

btw,br try bb cream ni.try elianto yg kaler hijau.so far,mmg superb! suka sgt..x mahal..rm49 je. =)

efa fairuz said...

yeke yanie? nnt buat entry pasal bbcream tu ek..nak baca..buh gamba sekali hehehehe

Mcjust.lol said...

TAPI SAEM EJAH OYAK BB CREAM TAK MOLEK.... -__-

efa fairuz said...

yeke? brand gapo hok tok molek?

mNa said...

sy belasah je pakai bb cream time g dinner..comei jahhh

efa fairuz said...

hehe.. maybe atas kulit masing masing jugak, n formulation dlm bb cream tu.. ada hok terlampau glowing, ada hok natural kan mas.. hehe.. tak saba nak melaram dinner esok nih hehehe

lorongsetia8.com said...

haa betul2..missha bbcream best. :)

efa fairuz said...

hehehe..tulaa kak naf, aritu tgk kat blog, akak ade jual kan? tp mahal sket la kan sbb die direct from korea kan..

tapi sy dah beli maybelline dah hehehe

vLurv Planta said...

erm..cmne erk...pening da neyh..mcm2 bb cream ade...
so..pilihan yer..amek yg kat malaysia je la..
simply siti? elianto? maybelline? silky girl? so..mane yg paleng bes?

efa fairuz said...

hehe.. ade org ckp elianto best.. ade yg ckp simply siti.. rasenye majoriti ckp elianto.. etude house pun ok tp quite pricey.. sy dah try maybelline tp tak serasi ngan muke..nnt sy wat entry lain psl tu.. hehe

beba said...

have been wondering pasal menatang alahnye BB cream ni..baru tau..hehehe..ingat nak gak la try..dlu saya pakai foundation..skang cam dah malas+nak jimat..hehee, pakai concealer jek..tapi mmg mule2 cam ok..tapi lama sket dah nampak dah segala kesan ntah ape kat muke tu..huu...

efa fairuz said...

erm beba kalau nak pakai bbcream, sy suggest awak cari yg brand elok skit kot.. cam sy beli maybelline haritu, tp not quite ok plak kat kulit, jadi pores makin besar.. kalau cr yg brand ok skit cam etude house ke elianto ke maybe ok kot..tp a bit pricey, tp bile pakai jimat la kan..

sy nk wat review psl bbcream ni la, tp tak nyempat2 je lg pun.. ehee

Farizah Hamid said...

Alaa...dah terbeli bb cream silky girl baru baxa review orang smua..huhuu...takut pulak x sesuai..siapa jual bb cream missha...nak jugak...huhu

Jemput singgah www.bondasihat.com