Friday, February 18, 2011

Krim Pelembap Muka Syahirah : a review

ceh tajuk pun dah ala ala case study nak buat thesis :p

aku kan beauty product tester.. kalau boleh semua barang kecantikan ni aku nak try.. tapi tak la sampai tahap camtu.. aje giler semua benda nak tepek atas muka, elok elok Allah buat muka aku ni takde masalah, tiba tiba nak cari penyakit pulak kan..

this time aku nak review moisturiser Syahirah ni.. oh kalau nak tau, produk syahirah ni bagus bagus tau.. selama ni aku dok pakai gel pengelupasan dia.. aku  pernah citer pasal Gel Pengelupasan Syahirah kat entry ni..

kan sebelum ni, aku ada citer yang aku pakai product nivea n irise.. hehe.. after some times, aku boring, n aku rasa kulit muka aku dah immune, so aku tukar tukar.. berapa banyak product dah aku switch sepanjang setahun dua ni..ikut sempat aku beli n ikut minat aku masa tu la.. hehe..

so bila moisturiser irise aku tu dah nak abeh, aku mula la menggatai nak cari product lain pulak.. yela cepat boring katakan.. (nasib baik laki aku, aku tak boring pulak.. aje giler boring dengan laki sendiri? ko ingat boleh kawin banyak? :p) so dengan bajet yang agak ciput, cari punya cari, tiba tiba aku pun beli la product syahirah ni..


sebenarnya sebelum ni aku dah pernah pakai krim ni, tapi tu masa aku mengandung si abang masa tahun 2007.. muka aku memang takyah cakap la..flawless je.. takyah tempek bedak pun, setakat sapu krim ni, n then tepuk bedak baby johnsons kat muka, jalan.. tapi tu pun student tegur cakap muka aku berseri seri lah ape lah.. so aku saspek sebenarnya bukan krim ni yang buat aku jelita, tetapi hormon mengandung ittew.. (matila perasan jelita pulak kan.. :p)

so aku try la beli pulak..lama dah beli ni rasanya, bulan 12 itu hari.. tapi aku pakai sekali.. lepas tu macam rasa kering je kulit muka aku, so aku tak pakai dah la.. pakai la moisturiser irise tu sampai la nak abeh..

start minggu ni, moisturiser irise tu dah betul betul habeh, aku takde jalan lain, kena pakai jugak krim syahirah ni..kalau tak, memang sunburn la aku dengan cuaca panas perlis sekarang ni.. dah la dah memang gelap, nak tambahkan gelap lagi? nehiii!

tapi bila pakai, eh cantik la noks :p mekap aku, menten je dari pagi sampai petang.. yela bila period, takyah solat, memang takdela aku rajin masuk surau basuh muka semua tu..biar jela mekap kat muka.. yang ajaibnye, muka masih flawless, sama macam baru lepas mekap pagi pagi, cuma bezanya, kulit dah macam agak basah sikit sebab kulit dah keluar minyak dia kan.. tapi nampak macam dewy look camtu..

selalunya kalau aku pakai moisturiser lain, pukul 10 je dah mula berminyak atas muka ni.. masuk tengahari mekap dah nak sememeh..tapi pakai krim ni, elok je.. kurang berminyak la..

bila lepas basuh muka, buleh rasa kulit muka sangat lembut.. ahh seronoknye pegang pipi sendiri :p
googled image

dekat kotak dia, dia claim boleh cerahkan kulit dalam masa 5 hari.. so tu nanti kena tunggu la result cemana.. tapi part lembut dan lembap tu, setakat 4 hari ni dah buleh rasa laa.. yang part berseri, eh yang ni taktau.. hehe.. :p eh noks, ko ade seri ker lagi?

tapi cara pakai pun kena betul la sebab product ni cepat serap dalam kulit n cepat kering, so lepas mandi, kulit basah basah lagi, sapu toner, n terus apply krim ni kat muka.. jangan tunggu kulit dah kering dulu baru nak apply krim ni, kalau tak muka akan rasa kesat la macam yang aku rasa masa bulan 12 hari tu, pastu tak pakai n cakap krim ni tak bagus.. padahal cara aku yang salah.. hehe

agak agak aku akan stick dengan product ni ke lepas lepas ni?
haa ittew kite taktauuu... :p


ade dah rase rase dalam hati ni nak try product ni pulak..

syahirah iffah, product syahirah jugak tapi target untuk wanita yang nak awet muda.. gittew

gambar ni aku tengok kat fb abby abadi, dia jadi duta product ni rasanya, tapi belum launch lagi.. so nanti bila dah launch, kita serbu! :p


haha..dah nama perempuan, dah cantik pun nak cantik lagi.. tak gitu?
eh ko cantik ke masalahnye?
tehehe..
^__^


* oh btw, untuk yang taktau lagi.. product syahirah ni bawah syarikat ginvera..so dia buat product baru, rebranding, buat packaging, n target untuk wanita melayu.. hehe..marketing tu beb.. tapi aku dari kecik dulu dah pakai product ginvera especially marvel gel dia tu, sama je dengan gel pengelupasan syahirah tu.. so aku tau product ni memang bagus.. :p


** UPDATED! hari ahad yakni semalam, mak tengok muke mak depan cermin dah lain noks.. makin muda dan cerah gittew.. ahh sukenye mak camni! jangan jelles :p

32 comments:

n a d e a said...

eh sama. kita pun suka tukar krim2 ni. kalau boleh semua nak try. cpt boring ! tmbh plak skang kulit cam kering giler. sbb dok dlm air cond kot? nnti nak try gak krim syahirah ni la. efa pencuci pakai apa? toner?

efa fairuz said...

ayyoo..skrg mcm main campur campur je.. hehe.. pencuci pakai gervenne, toner nivea, moisturiser pakai syahirah ni.. ikut dan :p hihi

~ As ~ said...

aku dl 2008 mcm tu lah pakai jg shahirah ni..tp tulah, muka dah immune dgn 1 produk, tukar2 lg...ehehehe

efa fairuz said...

kan? bila dah immune suka tukar2.. hehe.. tp best product ni..

Bonda ArissaHana said...

huu..aku pakai pape pn kulit muke x comey..skang pakai garnier apple tue..takdok pitih nk pakai yg mahal2 ;p

efa fairuz said...

ala.. ko dah memang comey la.. dulu2 mase skolah aku suke tengok muke ko..care ko dressing.. hihi.. macam idola aku la time tu..aku kan selebet je time tu hihi..

Bonda ArissaHana said...

form 3 xde jerawat weh..sejak masuk hostel form 5 haru jadi kulit aku ni..nasib skang da kurang tp berparut la..kene pakai whitening cream byk2 nih.. ;p haa ko mane ade selebet..tudung tahap gaban kemas je..pastu study letop :)

efa fairuz said...

eishhhh selebet la bagi budak skema cam aku haha :p ko cun ape, ramai peminat tu dulu..hehehe.. takpe2 pakai moisturiser byk2..same2 lah jage kulit kasi cantik untuk hasben hehehe

zOeY zAu YaH said...

best2..dpt tau poduk yg saya x pernah try..buat la lagi he he

efa fairuz said...

kehkeh.. nnt akak buat review produk lain eh..hihi

Three Musketeers said...

Kiter tak berani tukar-tukar product, because kulit muker kiter jenis sangat sensitif. Pernah dulu tukar kepada 1 skin care nie, terus kulit muker naik jerawat merah-merah, gedabak bapak besar plak tue.. Gahhh, it took me 2 years nak hilangkan...^^;;

mcjust.lol said...

ejah dk cari moisturiser la ni.. tapi toner malas la nk pakai kena sapu ngan kapas muka =,="

efa fairuz said...

[izyan] hehehe tula kan kiter ade jugak kawan yg kulit sensitif ni, kalau salah produk habis muka rosak.. now ni muka awk dah ok kan, just tinggal parut2 je kan.. takpela, kitorang yg kulit normal ni selalunye take things for granted, mementang kulit tadek problem, so selalu tukar2 produk..tp jenis kulit murah, pakai ape pun takpe.. selalunye barang murah pun dah ok..huhuhu

[ejah] malas..malas..malas je.. aku ni kalau malas tu, time nak g keje je malas.. part jage muke aku rajin.. aku malas g keje aaaaa.. :p

sab said...

cik efa, pakai krim ni bley kasi putih kulit muka tak? dah byk jugak saya try krim pemutih ni tp tak mujarab..latest pakai tanaka white org kata bgs pun sama juga...huhu

efa fairuz said...

erm, sy rase, syahirah ni menjadi la.. eventho tak nampak putih kalau dr jauh, tp kulit kita jadi bersih n jernih.. bila dah masuk seminggu tu, mmg buleh rasa kulit lembut n pores makin rapat, tak la menggerutu je.. pastu nampak la cerah sikit.. maybe kalau pakai lebih lama, lebih bagus kesan dia..sy pun baru pakai nak masuk 2 minggu hehehe

sab said...

ye ke..thanks ye bg info..nnt nk beli la..murah je pon kan..so kalu tak jln takde la rugi sgt.. :)

efa fairuz said...

a'a..murah.. botol kecik tu tak sampai 10ringgit rasenye.. beli yg kecik dulu kalau nak try..setakat ni pakai memang puas hati la.. kulit nampak jernih sesangat..masuk minggu depan buleh putih..ehh cerah la kot.. *nak putih mmg tak dapeknyela sebab dah asal2 pun gelap* huhuhu

sab said...

hehe, samala kite, nk putih mmg ssh la..cerah n dpt muluskan skit kulit yg kusam ni pon kire ok la kan.. :)

efa fairuz said...

a'a memang! hehehe.. dapat kasik kulit nampak jernih pun dah hepi sangat.. husband pun dah tegur kulit nampak cerah.. suke! :D

sab said...

hehe..setuju dgn komen efa tu..

Nur Fannun said...
This comment has been removed by the author.
Nur Fannun said...

penah gak pakai krim pelembap syahirah..member bagi..mmg bgus le pki before pki bedak..makeup pun tahan lama..muka nmpk licin je..skg ni pki tanaka white..

efa fairuz said...

ooo.. ok ke pakai tanaka white? hehe.. macam best je pulak kan? sy bukan buleh tengok byk2 produk ni, semua nak test.. hehehe..

tp by far, krim syahirah paling best la.. heehe

Nur Fannun said...

ok le jugak. tp effect dia lmbat. dlm cleanser de collagen. pelembap siang nye mcm foundation..tp mhal, aritu beli pek promosi jimat sikit & dpt krim saiz kecil percuma.

efa fairuz said...

oooo beli trial kit ek.. aritu ade tengok kat watsons, rase mcm nak beli jugak, tp takut nafsu semata mata.. hehe..

Nur Fannun said...

eh, tak le..beli yg botol besar tu.dia combine cleaser & toner dlm 1 kotak.. klu yg skg ni ok tak pyh le tukar produk len..

efa fairuz said...

ooo beli yang sekotak tu... ade jgk tgk hari tu.. tu la kalo serasi boleh continue pakai..mcm sy ni selalu jugak nak tukar2 produk.. cepat bosan n kulit cepat immune.. tu la pasalnye.. hehe

Nur Fannun said...

eh, tak elok tau slalu tukr2 produk..stgh2 produk ni byk sgt chemical dari nutrien.. ala tanaka & syahirah ni sme je..sbb 1 company.. jgn trpngaruh sgt dgn iklan & modelnya..

Sakura Comel said...

hye efa..hehe...sy pn pakai produk syahirah nie..dh lama dh..mmg gebus ler..hehe...sy plak jns muka mmg payah nk cr produk yg btl2..sure muka nek jerawat..tp alhmdulillah la..produk syahirah nie mmg bgs..

efa fairuz said...

sakura comel, bagusla dah jumpa produk yang sesuai dengan kulit.. paling penting dia murah kann.. seronok bila kulit kita jenis yang tak memilih brand ni.,. hehe...

kulit memang gebu, paling sy suka, jernih je kulit muka..

Snyggrumpa said...

Krim kecantikan ne bukan untuk nighttime? klau bukan, night cream akak pakai ape?

efa fairuz said...

krim kecantikan utk siang la rasanya, sbb tekstur tebal, mcm foundation.. hehe..

tp akak mmg jrg pakai krim malam, rimas nk tdo lekit2.. huhu