Friday, July 30, 2010

produk penjagaan kulit saya..

tajuk mesti nak majalah 3 je.. eh ke, more to level darjah 3.. kasut saya, pen saya, rumah saya.. haha :p

ok this entry will be about my skincare products that are currently being used.. ok, not everything, but the essential things la..

i guess everybody already know about the 3 important steps into achieving flawless skin.. which are, cleansing, toning, and moisturising.. but i also know that some of you just do 1 and skip the other two.. hence, leaving your skin wanting more.. :p


ok, for cleansing.. yg ni memang almost semua orang akan buat..cuci muka dengan facial wash of your choice, because if not, muka akan gatal gatal, berminyak and all.. tapi, kalau kat muka ada mekap, facial wash saja tak  cukup.. mesti kena cuci mekap tu dengan make-up remover jugak.. walaupun cuci muka dengan facial wash 2 kali, bilas bilas pastu cuci lagi.. rasa macam bersih, tapi belum tentu sisa mekap tu betul betul tanggal dari muka.. sebab alat solek tu ada yang guna oil based, ada yang waterproof.. so macamana pun kena jugak guna make-up remover sebelum guna facial wash..

oh btw, bagi yang suka cuci muka 2 atau 3 kali gune facial wash ni sebab waswas takut muka tak bersih kan, sebenarnya habit ni tak bagus sebab kulit muka akan cepat kering.. sebab bahan dalam pencuci muka tu akan mengurangkan lembapan di muka.. 

ok, next, lepas cleansing, kena la toning pulak.. choose your toner wisely, it is better if your toner is water based, not alcohol based.. sebab alcohol based ni mengeringkan muka.. kalau orang berkulit sensitif ni.. kulit dia cepat merah merah la kalau pakai alcohol based toner.. ala, takkan tak sayang kulit, cari la bahan yang baik baik kan.. kata don't drink and drive kan :p eh tetibe.. 

ha, toner ni, fungsi dia adalah, untuk mengecutkan liang pori pori muka.. sebab, lepas kita cuci muka, liang pori pori (or pores, in english :p) terbuka.. so bila pakai toner, pores ni tertutup semula la.. so kulit bolehh la nampak flawless.. selain tu, toner ni jugak membantu menghilangkan sisa kotoran di muka yang tak dapat dihilangkan oleh pencuci muka tadi.. 

ok, ni cleanser n toner yang aku guna sekarang.. hehe.. owh i know, u must be asking.. what happened to safi rania yang aku purchased early january dulu kan? too bad, it doesnt suit my skin well enough, after a month of usage pun still takde perubahan, yang ada jerawat pasir merata rata muka.. so tak sesuai la tu.. tp it does has nice fragrant though.. sedap bau die.. so aku pakai balik nivea visage ni.. memang sesuai sangat.. taknak tukar dah lepas ni (kot :p) tapi aku ni jenis cepat terpengaruh dengan iklan.. huhu


erm, boleh nampak tak? ni facial cotton yang aku guna untuk sapu toner kat muka.. ni aku pakai pagi tadi.. sebenarnya cotton ni kotor gile, tapi bila snap tak nampak pulak kotornye.. eish.. 

ok camni, make up remover aku dah habis, so aku tak boleh nak cuci mekap, so malam semalam aku cuci muka 2 kali sebab nak bagi mekap betul betul tanggal.. (i know, bad habit!) .. so aku ingat betul betul bersih la muka aku.. bila bangun pagi, basuh muka lagi n then sapu toner, sekali banyak sangat kotoran degil yang melekat dekat facial cotton ni, sampai aku kena sapu toner 2 kali, baru la kotoran tu betul betul hilang.. baru la bersih berseri muka huhu..so, sapu toner ni penting ye..


ok, untuk moisturising pulak, i choose to try this.. setakat ni, produk yang sesuai dengan aku selain nivea, irise ni la.. tapi ade range produk irise yang aku takleh pakai, which is irise antiage gel cleanser.. bila pakai, rasa kering kulit muka.. eh ke sebab aku memang tak boleh pakai cleanser berasaskan gel ek? ok whatever.. irise intensive white spf20 ni moisturiser dalam bentuk lotion.. so dia senang menyerap dalam kulit muka, n just guna sikit je, besar kacang hijau je, dah cukup untuk satu muka.. jimat la maknenye.. setakat ni pakai, memang buat mekap aku cantik terletak je.. 

oh, aku jenis kalau nak mekap, aku memang skip foundation, sebab aku pakai moisturiser yang ade spf, so lepas tempek moisturiser, aku terus sapu 2 way cake je.. so kesan dia sama macam kalau pakai foundation.. satu lagi, kulit muka aku ni cepat berpeluh.. kalau pakai moisturiser lagi lepastu foundation lagi lepas tu bedak lagi.. berlayer layer.. kang kejap je muka aku peluh peluh pastu nampak bertompok tompok.. huhu


ok.. kepentingan moisturiser ni, ialah untuk menggantikan lembapan kulit yang hilang lepas kita cuci muka dan pakai toner tu.. sapu sikit pun dah cukup sebenarnya, tapi kalau kulit yang extra sensitif tu, kena la cari moisturiser yang thick sikit, tak pun formula pekat sikit, bukan lotion camni.. jangan lupa cari yang ada spf formula, boleh elak kulit sunburn n terdedah dengan kanser kulit.. ;)



***


ok, aku ni dok cite pasal produk muka je.. kulit badan aku jaga tak? hehe

sebenarnya, aku ni jenis malasssssss sangat nak sapu losyen badan.. bayangkan, dah berapa botol losyen aku beli, siap letak atas meja ofis lagi..tapi tu pun susah sangat aku nak sapu sapu.. rimas la kan, sebab bile pakai losyen tu, tangan jadi macam melekit lekit je.. pastu cepat peluh peluh.. pastu macam nak pegang benda pun susah.. last last aku basuh jugak tangan tu.. 

erm, kalau korang pegi watson, mesti ada ternampak losyen johnson yang baru ni.. kat kaunter watson die jual harga seringgit je.. tapi botol die memang cinonet gile la.. 


nampak macam besar kan? ok tengok gambar bawah ni..


ok this is how it looks actually.. cuba tengok nisbah kebesaran botol losyen ni dengan mug atas meja aku tu huhu :p ok la, padanla harga die seringgit.. tu pun susah betul nak habis losyen ni.. malas sapu losyen.. erm, tapi sebab nak cantik punyapasal, aku ingat kena start habit baru la.. sapu losyen setiap masa.. haha.. erk berjayakah?


***

ok selain tu, aku jugak suka mandi lulur.. nak pergi spa pun tak sempat sempat lagi.. so lulur la sendiri.. dulu dulu lulur jenis yang serbuk, kena bancuh dengan air.. bau dia pulak bau jamu, ada stengah orang tak suka, tapi aku suka je.. macambes! haha.. tapi sekarang ni tak payah susah susah.. lulur ada dalam bentuk yang ready-to-use, bau wangi, n tak payah susah susah pakai sabun mandi pulak lepas tu.. 

 
rajin la aku beli mende alah ni semua kan? haha.. takdela uols.. aku dapat free! kakak ipar aku yang kamceng gila dengan aku yang bagi ni.. dia kerja dekat kilang binari kat kl tu.. oh tapi dia bukan tukang bancuh bancuh mende ni.. dia akauntan.. hehe.. tapi dah namanya kerja kat kilang tu, memang senang la.. nak apa pun, bawak bekas, boleh refill.. hehe.. yang dia bagi kat aku ni, stock clearance product.. so ada yang dalam gambar ni yang dah tak ada dalam market.. bukan sebab produk tak bagus, tapi sebab tak mendapat sambutan sangat.. so diorang just nak kekalkan produk yang paling banyak orang beli.. marketing strategy la.. launch banyak banyak product, test market.. pastu baru fokus.. haa camtu.. 


the pink one is lulur bunga! berbunga bunga jiwaku mandi lulur bunga ni huhehe


the green one is body firming lulur.. firm ke? haa.. soon to try la ini range.. belum try lagi.. 


the blue one is celluway, cellulite go away! haa gittew.. this is the one in the bathroom that i am currently using.. ok la jugak.. selulit nampak dah kurang, tapi kau kena rajin sental sental la.. nipis jugak kulit tapak tangan aku kan.. tu sebab kalau nak sental sental selulit ni, kena beli penyental dia.. ala, pegi je watson, cari.. semua jenis penyental ada huhu..


***


adoi.. banyak je barang kecantikan orang perempuan ni kan.. ni baru aku, belum rozita che wan lagi.. haa, aku baca dalam intrend, bila wartawan tu tanya berapa kos maintanance cantik si rozita ni, die takmau reveal.. sebab nanti orang cop die high maintanance.. ala, kalau die tak bagitau pun orang tau la kan.. tengok je bulumata palsu die tu kan.. mesti ada satu almari la stok bulumata palsu die tu huhu



eh sebut pasal bulumata, aku nak try la pakai bulumata palsu ni.. aku ada beli, tapi gam die tak lekat la.. nak beli kat mane eh gam bulumata palsu ni? huhu :p


10 comments:

mcjust.lol said...

gam uhu! hahaha

wey ejah nk cari pelembap muka daa... nk beli hok mane eh?

hok CNI ni dh abis.. tggal pcuci muka je..

efa fairuz said...

pelembab muka, kalau yang mu beli yg al-aisyah dulu tak jadi?

nivea visage ni ade pelembab jugak.. tapi die takde spf.. kalau yg irise yg aku pakai ni, ade spf, kulit pun tak melekit.. try la.. tp die mahal sikit.. 20 lebih camtu.. dekat2 30 rasenye.. tapi die jimat jah..

Whatever said...

lulur tu cam best aa efa. tp sayang dh x kluar eh..yes yes nak g cari lulur aa pasni. nak menyental badan!

pasal bulu mata pelsu tu, jgn jadikan habit pakai sbb long term effect dia boleh baldkan original eyelashes ko sbb tertanggal bila nak remove the fake one. ni aku baca sumwhere la beautician DR yg cakap sbb ramai pegi kat dia nak implant eyelashes yg dah botak sbb slalu pakai yg pelsu.

better cari mcm serum maskara tu la efa. selamat skit kot?

efa fairuz said...

oh ek? aku pakai pon tak reti lagi.. baru nak try try je.. kalau reti pakai pon, mesti jarang jarang aku pakai.. kate anak 2 kan.. susah nanti anak lasak lasak, bulumata mak tercabut sebelah.. haa..sape nak jawab tu? sape yang malu? mereka dan keluarga mereka..

eh tapi memang la, logik jugak dr tu ckp camtu..anything yang kita buat kat badan kita, kalau over sangat, mmg akan jadik harm kan.. pakai hairdryer selalu sangat, rambut cepat putus n rosak.. pakai contact lense lame sangat, mate cepat kena jangkitan.. all those things la kan.. ape ape pon semua kena moderate kan.. hihi

efa fairuz said...

oh pasal lulur tu, ko try la usha kat kedai.. ade je yang still ade dlm market.. yang dah takde tu mcm lulur bunga tu kot.. tapi bes la lulur ni.. sambil sambil ko tengok tv pon ko boleh menyental kaki ke tangan ko.. pastu all the residues left ko boleh sapu je.. lepas tu boleh terus bilas tangan ngan kaki ko.. senang.. takyah tunggu nak mandi baru nak lulur.. sekarang mmg easy peasy semuanya.. hehe

Noraini said...

Penghabisan stok, pek seri plus Alaisyah. Harga Promosi, lawat:
blog.suarasa.com

C.A.R.M.I.L.A said...

first time sebenarnya guna nivea visage nie.. dah xtau nak pakai aper nak hilangkn jerawat and jerawat pasir nie.. harap2 boleh ok la...

efa fairuz said...

hehe try la..mana tau ok.. nivea yg biru ni memang natural je rasa..die macam nak kasik kulit lebih fresh.. minyak pun dia kurangkan.. hehe

Angin Selat Melaka said...

Sambungkan penjagaan tu dengan mengamalkan rawatan tradisional yg ada di sinih:

Penjagaan Kulit Melalui Pembasmian Kuman

Semoga berjaya. Thanks.

Food for Your Health and Beauty said...

Ouh, macam2 jugak akk guna untuk kecantikan ek? Sy sekarang guna bioessence dengan nutox. best! selebihnya, makan VCO dengan Collagen je. Haa.. yg tu mmg feberet! hee.. 100% semulajadi dan halal tau?

Kalau berminat blh contact sy. Sy bg 5% diskaun sekarang! Ehehe.. Terpromot pulak. ;P

Syahira
SS Catalyst 019-7013181